Tvornica cementa NEXE d.d. dobitnik Zlatne kune za 2019. godinu

decoration decoration decoration

Našice, 15.10.2020. - Na danas održanoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Osijek, tvornici cementa NEXE d.d. Našice dodijeljena je plaketa Zlatna kuna u kategoriji najuspješnijeg velikog trgovačkog društva u 2019. godini. Plaketu je predsjedniku Uprave NEXE d.d. Stjepanu Ergoviću uručio Zoran Kovačević, predsjednik HGK – Županijske komore Osijek.

Nakon nagrade Hrvatskih izvoznika "Zlatni ključ" za najboljeg izvoznika u Mađarsku u 2019. godini, te nominacije za najboljeg izvoznika u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, priznanje Zlatna kuna dodatna je potvrda izvrsnih rezultata poslovanja u 2019. godini.

"Biti u biranom društvu najuspješnijih tvrtki uvijek je velika čast i poticaj za budućnost. U ime NEXE d.d. zahvalio bih se Županijskoj komori Osijek na prepoznavanju značaja ostvarenih pokazatelja poslovanja naše tvrtke, kao rezultat rada naših 427 zaposlenika. NEXE d.d., kao najveća tvrtka u poslovnom sustavu Nexe Grupe, 2019. godinu pamtit će po odličnim rezultatima poslovanja, a koja su u 2020. okrunjena priznanjima, na što smo iznimno ponosni. Ovom prilikom čestitao bih i ostalim nominiranim i nagrađenim tvrtkama na ostvarenim rezultatima poslovanja"

Stjepan Ergović predsjednik Uprave NEXE d.d.

Inače, NEXE d.d. u 2019. godini ostvario je rast prihoda od prodaje cementa i Namala od 13% u odnosu na 2018., a kao rezultat rasta prodaje cementa i Namala na domaćem tržištu za 16%, te na izvoznim tržištima za 6%, najviše na susjednim tržištima BiH, Srbije, Mađarske i Slovenije. Istovremeno, ostvaren je i rast prihoda od prodaje, prijevoza i pumpanja betona od 27% u odnosu na 2018. godinu. U 2019. godini povećana je i proizvodnja klinkera. Ukupno je proizvedeno 745.000 tona, što je 5% više u odnosu na 2018. godinu. Osim toga, drugi put u svojoj povijesti, tvornica cementa u Našicama - NEXE d.d. - 2019. godine proizvela je više od milijun tona cementa i Namala - prvi puta takav proizvodni rezultat zabilježen je još 2008. godine. 

Tijekom protekle, 2019. godine ukupne investicije iznosile su gotovo 40 milijuna kuna, a bile su usmjerene na poboljšanje tehnologije, povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnji i unapređenje procesa. U 2019. godini, kao rezultat ulaganja u postrojenje za prihvat, transport i loženje RDF - 1. faza i ishođenje dozvole za upravljanje otpadom, započelo je korištenje značajnijih količina RDF/SRF. To je omogućilo rast pokazatelja supstitucije energije iz fosilnog goriva energijom iz alternativnih goriva sa 16% u 2018. na 27,2% u 2019. godini.

2019. godinu obilježilo je i provedeno investicijsko ulaganje u novu liniju za uvrećavanje cementa koju odlikuje minimaliziranje rasipanja cementa prilikom paletizacije, pri utovaru i istovaru, i općenito prilikom manipulacije proizvodom čime se osigurava čišći radni okoliš.

NEXE d.d. u takvom svjetlu nastavlja i dalje. I u 2020. nastavljene su aktivnosti s ciljem povećanja udjela alternativnih goriva izgradnjom postrojenja za doziranje RDF-a na pretkalcinator. U planovima je i skladište RDF-a s postrojenjem za prihvat i obradu alternativnih goriva, kao i projekt bypass-a rotacijske peći. Aktualni pokazatelji poslovanja za 9 mjeseci 2020. pokazuju da je NEXE d.d. na dobrom putu da i ova poslovna godina ostane zabilježena kao jedna od uspješnijih.

decoration decoration