Edukacija kao najveća mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu

decoration decoration decoration

28.04.2020. - Počeci obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu vežu se uz Kanadu. Za dan obilježavanja određen je dan na koji se 1989. godine dogodila nesreća na gradilištu u državi Connecticut kada je smrtno stradalo 28 ljudi, te je Međunarodna organizacija rada proglasila 28. travnja Svjetskim danom sigurnosti i zaštite zdravlja na radu.  

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna organizacija rada procjenjuju kako svake godine na radu smrtno strada oko 2 milijuna radnika uz 260 milijuna ozljeda na radu te vrlo veliki broj slučajeva pojave profesionalnih bolesti.

Zaštita i sigurnost na radu ključ su društveno odgovornog poslovanja

Zaštita i sigurnost zdravlja na radu područja su od posebnog društvenog interesa, a na taj način obveza i odgovornost svakog poslodavca i radnika kod prepoznavanja novih opasnosti, posebno u djelatnostima s povećanim rizicima od ozljeda na radu. Zaštita i sigurnost zdravlja na radu ključan su dio dobrog poslovnog upravljanja i društvene odgovornosti.

Edukacija i prevencija ključni su u sprečavanju nezgoda na radu i važna karika u osiguranju zdravog i sigurnog radnog mjesta u tvrtkama Nexe Grupe, s usmjerenjem ka stalnom poboljšavanju uvjeta rada te prevenciji i sprječavanju nezgoda na radu, što potvrđuje i certifikat BS OHSAS 18001 koji posjeduje Našicecement, najveća tvrtka u Grupi.

Stalnim ulaganjem do veće sigurnosti

Politika Našicecementa je stalno ulaganje u radnu opremu koja će povećati stupanj sigurnosti na radnom mjestu. Tako je u remontu 2019./2020. godine ugrađena zaklopka koja sprječava povrat vrućih i štetnih plinova i prašine u mlin sirovine kod zastoja. Ugradnjom zaklopke ostvareni su svi preduvjeti za siguran ulazak radnika u mlin sirovine u slučaju hitne intervencije, a kako je propisano u dokumentu sustava upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu „Rad u skučenim prostorima“. Ovo je samo jedno u nizu poboljšanja koja se provode u Našicecementu.
Neke od edukacija provedenih u 2019. godini:

  • stručno obrazovanje radnika za stjecanje dodatnih kompetencija koje zahtijeva njihovo radno mjesto (program obrazovanja za rukovanje samohodnim strojevima (viličar), mosnom dizalicom, zapaljivim tekućinama i za poslove signaliste i vezača tereta);
  • rad na siguran način;
  • pružanje prve pomoći unesrećenima;
  • provođenje mjera zaštite od eksplozije i požara;
  • edukacija za ovlaštenika poslodavca te niz drugih edukacija na razvoju svijesti radnika

Našicecement kao najveća članica Grupe i jedina koja posjeduje BS OHSAS 18001 certifikat, postavila je vrlo visoko ljestvicu kada je u pitanju zaštita zdravlja i sigurnost na radu i smjernica je svim ostalim članicama Grupe koje također kroz brojne edukacije i ulaganje u opremu prate trendove u ovom segmentu. Nexe Grupa kroz sustavan pristup vođenju i upravljanju procesima osigurava ostvarenje svoje misije i vizije te strateških ciljeva, a uvođenjem i održavanjem certificiranih sustava upravljanja brine o svojoj društvenoj odgovornosti.  

decoration decoration