Obilježeno 100 godina proizvodnje crijepa u Vinkovcima

decoration decoration decoration

Članica NEXE Grupe – tvornica crijepa Dilj Vinkovci prigodnom svečanošću i nizom aktivnosti obilježila 100 godina proizvodnje crijepa

01.07.2022. - Dilj d.o.o. Vinkovci, tvrtka u sastavu vodećeg regionalnog proizvođača građevinskog materijala NEXE Grupe, obilježila je danas, na središnjoj svečanosti u Gradskom kazalištu u Vinkovcima, 100 godina proizvodnje crijepa. Dilj ove godine obilježava i 20 godina od ulaska u poslovni sustav NEXE Grupe pod čijim su se okriljem realizirala brojna ulaganja i unapređenja poslovnih procesa koja su do danas dosegnula iznos od 385 milijuna kuna.

"Drago nam je da je Dilj, koji posluje u sastavu NEXE Grupe, u okviru segmenta Cigle, crijepa i keramike i nakon 100 godina postojanja, prepoznat po kvaliteti svojih proizvoda. Dilj Vinkovci zapošljava više od 330 zaposlenika uključujući i tvornicu za proizvodnju opeke u Našicama, dok u samim tvornicama crijepa u Vinkovcima radi 285 mahom zaposlenika s našeg vinkovačkog područja. U uvjetima kada se suočavamo s iseljavanjem mladih stručnjaka te otežanim poslovanjem brojnih kompanija, tradicija od 100 godina čini se još značajnija. Ono što nas je održalo sve ove godine unatoč brojnim izazovima je kontinuirano ulaganje u modernizaciju proizvodnje, u posljednje vrijeme energetsku učinkovitost, ali i ljude koji su važan kotač našeg poslovnog razvoja", poručio je ovim povodom član Uprave NEXE d.d. i direktor Dilja d.o.o. Vinkovci, Dražen Ivezić.

"Upravo ta ulaganja stvorila su jednog od najmodernijih proizvođača crijepa u regiji. Kvalitetan proizvod i usmjerenost ka potrebama kupca, već dugi niz godina osiguravaju Dilju značajno mjesto na tržištu, uspješno konkurirajući kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima na koja izvozi više od 60% svojih proizvoda. S ulaganjima nismo završili, jer danas, u trenucima kada se svijet suočava s raznim izazovima, ulaganja u modernizaciju tehnologije, povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije još više dobivaju na značenju" izjavio je Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE d.d., kojom prigodom se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos stvaranju ovakvog Dilja kakav je danas.

Dilj je od 2018. iskoristio i mogućnosti sufinanciranja projekata iz fondova Europske unije. Prvi  projekt povećanja energetske učinkovitosti i korištenja OIE u vrijednosti 24 milijuna kuna, sufinanciran potporom u iznosu 9,7 milijuna kuna od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program: Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., realiziran je 2018./2019. godine i odnosio se na projekt nadogradnje tunelske peći i rekonstrukcije komornih sušara. Projekt je rezultirao uštedama u energiji, povećanjem učinkovitosti proizvodne linije i smanjenjem emisije CO2.

Nedavno je dovršen projekt energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na pogonu Slavonka u vrijednosti 13,3 milijuna kuna, sufinanciran potporom u iznosu od 7,2 milijuna kuna, a rezultirao je izgradnjom sunčane elektrane snage 1,1 MW s proizvodnjom energije za vlastite potrebe.

Dilj je jedino poduzeće u Republici Hrvatskoj kojem su odobrena sredstva Modernizacijskog fonda za novi projekt energetske učinkovitosti i ulaganje u promicanje energije iz obnovljivih izvora energije za tvornicu crijepa u Vinkovcima i tvornicu cigle u Našicama, koja je danas također dio Dilja.  Radi se o projektu za koji slijedi potpisivanje ugovora, a očekivani efekti projekta su smanjenje potrošnje energije u oba pogona, proizvodnja i korištenje energije iz OIE ugradnjom fotonapona, te smanjenje emisija CO2.

Na danas održanoj središnjoj svečanosti predstavljena je Monografija 100 godina Dilja o povijesti proizvodnje crijepa u Vinkovcima i stvaranja uspješnog Dilja kakav je danas o kojoj su govorili autori Zlatko Virc, mr.sc., povjesničar i magistar arheologije, prof. Vladimir Ćirić i Dražen Ivezić, član Uprave NEXE Grupe i direktor Dilja. Radi se o petoj po redu monografiji o radu Dilja – do sada su izdane monografije povodom 50, 60, 75 i 90 godina postojanja.

Dilj i nizom drugih događanja i aktivnosti obilježava 100 godina proizvodnje crijepa u Vinkovcima. Tako su u vinkovačkoj galeriji fotografije Meraja, u srednjovjekovnoj crkvici postavljene dvije izložbe:  Tvornica Zemlja koja obuhvaća radove saziva kiparske radionice 2012. – 2021., te izložba crno-bijelih fotografija vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog pod nazivom Dilj – portreti, gdje su prikazani portreti radnika tvornice Dilj, snimljeni proteklih godina. Obje izložbe mogu se razgledati u Meraji do 24. srpnja 2022. svakoga dana od 18 do 20 sati.

U organizaciji Hrvatskog filatelističkog društva iz Vinkovaca izrađen je prigodni žig koji je Hrvatska pošta u čast 100 godina Dilja danas stavljala na svu odaslanu poštu iz Vinkovaca.

O Dilju

Dilj d.o.o. Vinkovci osnovan je 1922. godine i tvornica je tradicije i kontinuiteta u kvaliteti. Od 2002. godine posluje u sastavu NEXE Grupe – regionalnog proizvođača građevinskog materijala. Njegovu snagu danas čini i 330 zaposlenika u dvjema tvornicama crijepa u Vinkovcima i tvornici opeke u Našicama. Osim hrvatskog, Dilj je važan igrač i na inozemnim tržištima na koje izvozi više od 60% svoje proizvodnje.

Asortiman Dilja čine crjepovi velikog i malog formata, specijalni elementi i žljebnjaci, a u tvornici cigle u Našicama proizvodi se klasični i termo blok.

Dilj d.o.o. Vinkovci u 2021. godini ostvario je ukupni poslovni prihod od 178 milijuna kuna, što je 22% više u odnosu na 2020. godinu. Investicijska ulaganja u posljednjih 20 godina dosegnula su iznos od 385 milijuna kuna. Dilj ima uspostavljen Sustav upravljanja kvalitetom po normi ISO 9001 i Sustav upravljanja energijom po normi ISO 50001.